Sunday, June 27, 2010

England vs Germany @ Mc D

Salam semua...dah lma aku tak update blog ni...dah bersawang dah nie...ok..ok...aku update...tapi it will take a second..coz lepas nie tak tahu la lagi bila aku boleh update lagi...

Aku wif family tengah lepak kat MC d taman equine..seri kembangan..tengok bola...England n Germany..who do u think will win?...setakat kul 10.35 pm...2-1......aku sokong England..korang laks?

Anyway, meja aku agak berselerak sikit sebab..the workers kat sini malas nak kemas..adakah..bila ditanya kat kaunter..depa suruh org kat depa clear..bila cakap kat org kat depan depa kata carik orang lain..adakah patut?...mcm nie pun ada kah...? tapi aku tak leh nak kutuk sgt pun..sebab aku guna wifi depa nie...hehehhehe

ok la...nanti aku sambung lagi...nak gi layan bola nie...n sambil tue masuk blog korang....

Assalamualaikum...


love always,Mama Azlina=)

Wednesday, June 9, 2010

Akhirnya balik ke KL...

Bangun pagi...kemas beg...around 10 am..ratna n mona pick us up..nak hantar ke airport...bye bye kuching...pengalaman yg tak dpt dilupakan...nice place nice people..cuma bila nak gi lagi...kena ada org yg guide jalan n ada transport..tu penting..kalau tak duduk dlm hotel..boring sgt...lebih baik duduk kat umah aje...

anyway, i think we will come again...but not in the near future kerana pengalaman 1st day tue..cukup menakutkan...sakit hati....but most important thing..my kids happy sgt...

Thanks to my fren Mona n Ratna for your hospitality walaupun pada mulanya ada hiccup sikit...but anyway...thanks for everything...

snap-snap..before we off to KL

boarding time..

bye-bye kuching..

ni our lunch...either nasi wif sambal ikan or nasi wif ayam masak merah..sedap...

landing time..alhamdulillah..sampai KLIA...

nice pic huh!!

ada byk lagi pics...tapi nanti-nanti...so, korang enjoy k...

till then...




love always,Mama Azlina=)

Tuesday, June 8, 2010

3rd day

3rd day of the trip..pagi2 lagi ratna call..she will take us around 9am...our next trip is to Kampung budaya Sarawak..located near Gunung Santubang, Damai..

We had our breakfast at the lodge...ratna called then we all off to Damai...entrance to Kampung Budaya is a bit expensive, Ratna herself, as a sarawakian jarang kesini...Sarawakians entrance fee is around rm25 wif mykad..ours is rm60 per person for adult and rm30 for kids...fara free of charge...since worthy ...so...why not...

Mula2 kami ke dewan budaya dulu...ada show ..it takes about 45 mins-1 hr...kita tengok banyak tarian ulu, tarian iban, tarian melayu..n mcm2 lagi...interesting...

lepas show, kami berjalan sekeliling kampung nie...then u can see rumah ulu, rumah penan, rumah cina, rumah iban...ada alat2 traditional...mak budak pun seronok tengok...jom layan gambar
snap..n snap...pics depan entrance the lodge..

ingat tanda nie...this lodge is opposite holiday inn kuching...tempat bersih...cozy...

the reception n breakfast area.

this badge u will receive it when u nak masuk entrance kampung budaya sarawak..

n we all were given a passport...setiap rumah yg dikunjung perlu minta cop dari owner of the house or the house keeper..

in the panggung...

dekat entrance...

fara teruja melihat tarian..tapi agak ketakutan sikit coz alat muzik kuat...kadang2 dia terperanjat dan menangis...apa la...tak rock gitu

mencari dara jelita...untuk menyumpit balloons yg diikat keliling dewan...seksi tak?

one of the tarian...seronok lak diangkat cam gitu..heheheh

ct and amirul had fun dancing on the stage...
mula2 amirul menari ala2 shuffle...then bila ct tunjuk cari baru dia ada sikit terror

sifu mengajar langkah2 yg betul..

apasal nana pejam mata tue...tak cantik laa..

miul jeling kat awek ye?

ni kat one of the rumah...ini tempat bermesyuarat...tengok la tempat kami pijak tue...no simen ok...just nipah n kayu2..no nails ...

ni utk tumbuk padi..kasi lumat..seronok tul budak2 nie..

ni tuk apa ek? kuarkan beras kot..entah...aku lahir pun...dah agak moden..so, tak tahu la..benda nie utk apa..tapi ada org yg menerangkan apa gunanya alat nie..

dapur org dolu-dolu..

jom singgah rumah bidayuh...yuk!

ni tangga umah bidayuh ni...tangganya kecik sikit..so kena berhati2...

buai...laju2...sampai pokok sena...ada buaian dlm umah laa...



diantara batu2 yg ada kat situ...byk sejarahnya..
a
orang main cak lempong cam gini..tapi tengok la anak dara ku..main cam mana? buat malu omak dia aje..heheheh

org buat kuih goyang la...1 paket rm3 kalau tak silap...

jgn lupa ambik cap mohor kat house keeper of each houses yg korang lawati tau..
piano...fara tengah testing power...setiap batang kayu tue menghasilkan bunyi yg berlainan..unik kan?

glamor gak org ulu nie kan?? perasan tak org nie...dia la yg buat pertunjukkan menyumpit kat panggung budaya in the earlier time...seronok amirul bergambar wif org nie..

terror tak amirul...? sumpit tin kosong..kena ok..don't play..play...

mari pilih...yg mana satu ....idaman kalbu??

next kita ke rumah melanau...tinggi nya..tak larat aku nak panjat lagi..biar depa aje naik...

permainan tradisional...fara lagi terror lagi abang2 nya..

naik la mama...adusss...mama tak larat lagi la...kebnyakkan umah kat sini semuanya tangga tinggi2...tak larat...mama tunggu kat bawah aje laa...

fara tunjuk bakat..ramai gak photographer ambik gambar mereka..

ni tempat org masak sagun...buah sago dibuat sagun..interesting...


ni umah org melayu..ada makcik yg bergedang n menyanyi...sungguh terhibur..dorang ni nak try tarian melayu la pulak..

abang tunjuk bakat bergendang...

budak2 ni main congkak...


kami singgah umah cino laks...typical chinese house..

ini adalah buah lada hitam...korang tau tak..lada hitam ni takde warna hitam atau warna putih..malah dorang tak letak perwarna pun...kalau yg hitam tue...dorang biar jemur kat luar...hingga beberapa hari..n yg putih...bila buah dah masak..terus depa proses utk disimpan..itu yg ada warna putih dan hitam...ada paham?

ni alat utk mengasingkan biji lada hitam dari kulitnya...

ok...that's it...hope semua terhibur....pusing satu kampung takes about 2 hours...perot pun dah lapar...ratna bawak gi makan n balik ke hotel...sampai bilik terus baring...anak2 tidur..keletihan....petang sikit kami jenjalan depan waterfront..beli souvenirs lagi...sebab esokkannya nak balik KL dah...
walaupon pada mulanya agak sedih...tapi after that ok..n everything went smoothly....malam kami gi makan nasi goreng dabai lagi....hari hujan....balik n tidur....tak sabar nak balik KL...

nanti sambung lagi...

love always,Mama Azlina=)

Monday, June 7, 2010

2nd day in kuching

Salam semua...sory...lambat update...nak cerita sambungan kami kat Kuching...the 2nd day..is on Friday..it was Amirul's birthday..happy bithday darling...ie. 16 th april....since the 1st day kami agak boring...we decided to leave to RHB office at Jalan Satok...kami naik cab kesana...sampai sana..ramai gak yg kecewa wif my "Fren" tue...bila dengar cerita kami...n they said they will bring us around..

nasib baik kami tergerak hati ke office...my dearest fren..Ratna n Mona..janji nak bawak kami dinner kat waterfront ..

So, in the morning tue..tak la morning sgt pun..around 10 am..aku bangun...then kejutkan bdk2 nie...lihat la bilik ini..besar kan..1 queen bed n 1 single bed..ok la...

our room...anak2 masih tidur lagi...mama kena bangun awal..sebab nanti nak siapkan pakaian utk semua...

around 12 noon...kami sampai kat office then kami ditumpang oleh kawan ct ke muzium sarawak...4 muziums which situated near to each other..ok la..sebab kami bwk budak2..so, kami pergi muzium...

ni muzim bersejarah yg dibina pada tahun 1891..masih kukuh lagi bangunan ni..walaupun ada sikit touch up ere n there..

tak caya ke?

the 1st muzim was on granite..kayu2 hutan yg jadik batu granite..its interesting...

kayu jadik batu...

mcm mcm budak nie..ada aje posingnya..

then kami ke muzium seni...berbagai2 seni dpt lihat..i.e. burung merak yg dibuat dari tin kosong n kepaknya menggunakan zink bumbung..interesting...after that kami singgah muzium bersejarah...benda2 yg eksotik pun ada disana..

siap pegang suar tue...ada sikit londeh...hahahaha

apa punya fesyen dah...posing gitu

after that visit...hujan pulak...cadangnya nak visit the 4th muzium i.e. muzim islam..tapi kena cross the road la...disebabkan hujan kami batalkan niat...n anak2 pun dah lapar..kami panggil taxi yg boleh dipercayai..he took us for lunch at ADM cafe..nice food..n reasonable..after makan..kami balik bilik...have a nap...sementara menanti malam...

lihat tanda harga tue...gambar agak blur sikit...murah kan?ada sama cam kat KL tak?

since kami sampai kat restaurant nie pun dah lewat...nasi campur pun tak banyak...aku n my big boy ordered nasi goreng...nasi goreng dabai..its a must to try ok...


pemilik restaurant nie...peminat besar elvis presley laa...tengok mcm2 gambar ada..

bila malam menjengah..ratna n kids..jumpa kami kat waterfront aje...since hotel kami pun dekat waterfront...walking distance aje...ratna kata mona will join us later...jadik kami naik sampan utk ke seberang...naik sampan waktu malam...its a bit mengerikan kan..sebab berat ku yg agak berat..tak dpt nak bayangkan ok...budak2 excited ...tambang pun murah aound 40 cents seorang..ok la..ratna yg bayar..

this pic taken in the sampan..relaks aje dorang nie

tengok la muka fara ni...cool aje..mama yg mengelabah..

we took pics ere n there...about 3 mins sampai ke seberang...kami ke restaurant yg ala2 pondok gitu..nice..murah n sedap...especially kolo mee n ayam penyet...its a must to try....situ..ko boleh pilih sama ada nak duduk kat kerusi or duduk bersila..we choose duduk bersila la...boleh lepak2 bagai...

my kids n ratna's...hensem kan yg sebelah amirul tue...kebetulan nama anak ratna pun sama nama wif anak aku..Amirul...tapi ..nama yg belakang tu yg lain sikit...

nasi ayam penyet...sedap ...kat KL ada tapi tak sure sedap tak...

ladies only....fara, me, hani, ct n ratna

lepas makan..hujan turun gerimis...we walk back to hotel..sebab...si fara dah mula cranky...bukan tak nap tengahari..tapi entah la..sibuk nak susu..then si amirul...mengantuk..nak tidur la...mcm2...

ok...nanti kita sambung lagi k....tunggu for the 3rd day story k?

love always,Mama Azlina=)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin