Friday, February 5, 2010

Hospital Admission

Salam semua..Mesti ada a few of you dah tahu mama dah kuar hospital kan...Kali ni mama nak bercerita tentang my experience in Sunway Medical Centre.

I went there for a doctor's appointment sebab i discover my left knee ni kurang functional..bayangkan nak naik kereta pun ..i kena angkat kaki sebelah kiri nie masuk dlm kereta..dah rasa macam orang cacat pulak...susah nak bengkokkan kaki...The day i went is on 2 feb 2010...sebab dah tak tahan sangat sakitnya..so, I went to see doc...

Masa sampai tue...appointment is at 9.30 am...from our house is about 10-15 mins drive..cepat sgt...cantik tempat dia...sorry...tak ambik gambar...tapi nice place and very friendly..the doctor yg treat me was Dr Mohd Hyzan, consultant of orthopaedic and surgery...he is quite cool..not so friendly..tapi treatment yg dia bagi alhamdullilah berkesan...dia tanya "apa yg menyebabkan sakit" n i answered him.."dunno"...(boleh ke terima alasan tue? hehehhe..)then dia suruh baring kat katil in his clinic...then dia suruh bengkok kaki..ternyata tak boleh langsung...n next minute he said.."i think i have to admit you"...i tak percaya at first..then i kata cam.."can u check whether ing can cover any of the treatment you about to give me"..he said "don't worry...bank mana u kerja again"..so, i said..which bank la..n he promise to give the best sebab...asyik ulang alik aje jumpa gp...but no positive results..so, aku dah sakit..tanpa pikir panjang lagi...aku agreed to admit...in his report..aku nampak dia kata to have MRI. n x-ray.(wow, apa tue..takut pulak rasanya) and ? cause, n surgery...masa tue la aku jadik takut...SURGERY..ya allah..minta-minta lah dipermudahkan...

So, start la aku duduk hospital...hari pertama..aku masuk wad around 11.30 am...takut...segala mcm pertanyaan ada dlm kepala aku...then i cried...then about 12.30noon, nurse yg incharge for food hantar food to other patient...aku dengar dia cakap kat luar.."patient baru tue tak yah makan ke?" then nurse kat reception tue kata dia baru masuk..then yg jaga makan tue..kata "takkan tengok orang makan aje."..so, she came to my bed tanya i dah makan ke belum...so, i said belum lagi...then dia kata kesian..."tapi jap lagi saya bawakan makanan. e kak..jgn risau."..1st day makanan tak sedap sgt...

Jadual makan kat situ is
7.30 am-8.30 am- breakfast, 12.00 noon-1.00 pm-lunch, 3.00-4.00pm-tea, 6.00 pm-7.00 pm-dinner and 8.00 pm-9.00 pm-supper...makan n makan...bukan semakin kurus...semakin gemuk hehehehhe..

Jadual melawat is
11.00 am - 1pm n 5.00 pm-9.00 pm

i took 4 bedded ward...ok la tue..1 bed the charges is rm95 only..ok la kan..with complimentary meals...at least i have frens to talk to...takde la boring sangat...

At about 2.30 pm on the 1st day, i was pushed on the wheel chair by the concierge to the radiology lab for MRI and xray...aku takut sgt..sebab MRI tue ..separa badan masuk through the terowong yg besar with pelbagai bunyi siap dipakaikan head gear... takut bunyinya terlalu kuat...my left leg was placed in one specifix box,,n the other relax cam biasa...process tue took about 20 mins...takut sgt....then after that 10 mins of xray pulak...lepas tue balik ward by wheel chair..seronok gak naik wheel chair nie..hehehhehe...then report kuar on the 3 rd day...lama kan?? i was not given any pain killer or cream for my pain...malam tue tak dpt tidur langsung..sebab tempat baru ..tak biasa n sakit kaki yg teramat...tak boleh bengkok langsung..how do u sleep without bengok yg kaki...? tak boleh la...then about 12.30am...i suruh nurse tu bagi i cream for my knee sebab sakit ..i can't sleep at all..nurse tue kata minyak apa..i kata minyak apa apa la janji berangin..n i boleh tidur..tunggu punya tunggu about half n hour..aku dah mengantuk sgt...at last aku mintak aje extra pillow to placed it under my knee...aku tidur with pain...dahsyat kan? serik rasanya...about 20 mins lepas tue baru dia bagi 1 lotion..aku malas nak layan..aku tidur aje sebab dah mengantuk sgt...

The next day at 5.00 am ..nurse kejutkan all the patient for check the blood preasure and fever..alhamdulillah selama i tinggal kat ward tue my BP and tempreature..stabil..kekadang temp 37..kekadang 35...ok..normal...by 6.30am...nurse for the 1st shift masuk, then my neighbour start brushing her teeth...so, bila dah bunyi bising..aku pun bangun lah...by 7 am...aku dah mandi..wangi2...takut gak kalau doc jumpa kita..kita tak mandi lagi...rupanya..my doc dtg kul 5 petang...padan muka...hehhehe...by 7.30 dah terima breakfast..makan pancake with toast..sedap....

At 9.30 am, i was pushed to rehabilitation ward pulak for physio therapy, i was brought into a room yg ada satu alat called "short wave"..alat ni utk membaiki tisu2 sekeliling lutut ku...tapi sebelum treatment tue..aku dibawa ke katil utk check which part yg sakit...what is the cause...then baru the therapist bagi aku short wave treatment tue...that treatment took me for 15 mins..tak rasa apa2 pun cuma panas sikit..ok la...then dia ajar aku buar physio ...therapy utk muscle and the knee..lenguh gak la...sebab tak biasa buat...then i was pushed back to ward...at i said earlier..at about 5 pm ..baru my doc dtg n visit me...dia tanya dah ok ke..i said ok...dah boleh bengkok kan kaki sikit...n i tell him what happen on the 1st day la...apa yg i mintak from the nurses n sebab apa...dia dengar dgn penghayatan...tapi he is so damn cool...mcm takde perasaan la...then mlm tue tidur dengan nyenyak with the pain killer yg doc prescribed and the therapeutic classic gel...mmg best bila guna..berangin aje...dah la bilik bercond...

on the 3rd nd 4th day my treat was the same...gi physio twice in a day...boring sgt..takde apa yg nak buat pun...tension pun ada..tapi on the 3th day..my doc visited me in the morning at 11 am...dia tanya mcm mana ..i kata lutut ada bengkak sikit...then dia kata..ok esok i bagi u jab...ya allah...takutnya aku...mmg aku pernah melahirkan 3 org anak, pernah donate darah..tapi bila cakap pasal needle...memang aku takut...kecut perut dibuatnya...then dia bagi tau report from the MRI...ada sikit cecair sekeliling lutut aku...n my tissue semua bengkak...itu yg dia kata nak buat jab tue...

on the 4th day, doc visited me again in the morning an were asked to go to the small treatment room on the same floor where i was warded...aku berjalan gi treatment room tue..cewah...confident la..boleh jalan walaupun kaki bengkak..then doc suruh aku baring atas katil...aku tanya dia boleh duduk tak? dia kata no...then aku tanya sakit tak? dia kata sikit aje..dun worry...segala mcm doa n selawat aku baca...ada pulak sekumpulan student from sunway medical college nak tengok doc tue buat the treatment...kacau la dorang nie...aku takut sebenarnya...then aku dengar doc kata...pls find me small needle..one of the student went out to search for one and came back kata no small needle...ada big needle aje...adusss...takut gila...apa la dorang nie...stress aku dibuatnya...then doc mulakan treatment...he poke my left knee with needle and ubat kebas...mmg sakit...then baru dia jab again with the gel for my tissue and knee n ubat utk surutkan bengkak...it took about 5 mins...then siap...aku pun tak percaya..sebab dah kebas tak rasala..cuma yg rasa darah mengalir ke bawah knee aje...then dia kata i discharge u today...wah...so ...damn happy...

at about 2.00pm..i was discharged..alhamdulillah..then nurse kat reception tue kata akak ok ke? boleh jalan ke? my hubby kata..takpe dia boleh jalan...(in my heart..i said bagi la chance naik wheel chair lagi)...then dorang cuba gak carik 1 wheel chair for me..tapi my hubby la tolak..ya allah..masya'allah..dia tolak dengan drift lagi...dia kata seronok gak kan main tolak-totalk nie...nasib baik kaki aku tak tersadung kat pintu lift and terkena org..suka hati dia aje...tapi i'm glad that i'm back home....

Ok..you all harap tak boring ..baca my story above..

Till then..Mama Azlina is signing out...


love always,
Mama Azlina
=)

5 comments:

rasp said...

so now lutut u dah ok ke sis?
i mmg tak suka dok kat spital sis...

Syima Syaz said...

get well soon!!
harap2 pasni ok dah!

noradzlina.kamdani said...

get well soon kak
suami akk buat drift...i'm laughing when i read this sentence..
sy pun sakit lutut gak..n now my tumi plak skait

Mama Azlina said...

rasp ;sis..tak ok lagi la...masih on pain killer and therapeutic gell..
syimasyaz: insya'allah..thanks
noradzlina: insya'allah...betul dia buat drift...bising mulut mama masa dia buat gitu...
la ye ke? jgn buat memain sakit lutut nie...susah nak bangun la...

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Hopefully kaki tu dah ok... Take care ye... ::.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin