Friday, December 19, 2008

Cabut gigi

Assalamualaikum and hi semua..
Pernah tak korang cabut gigi...sakit kan...!!!
My bongsu tooth sakit lagi...sebenarnya dah dekat sebulan dah sakit...aku tahan gak lagi...bila tak sakit tue...belasah aje apa pun..bila sakit..mula la nak pantang makan..


Then aku sakit lagi..tapi ini gila punya sakit..sampai tak boleh tidur..On 14/12/2008 malam .....tension tul..tangkap kepala bagai...tension tul...siap aku tuam pipi aku wif hot water..then sapu vicks kat pipi..banyak gilas...dengan alasan leh la aku tidur...berdenyut-denyut siut!! tapi at last dapat gak tidur itu pun kul 3 am...

I've got to attend 2 days training on the next day at bangi tapi sebab sakit teramat sgt the nite before..jadik aku ambik keputusan utk gi dentist on 15/12 (monday)...wei..sebenarnya ini kali 3 aku gi dentist tau...1st time masa sekolah dulu..rawatan pergigian..then masa aku form berapa entah..went with my mom for filing...then sekarang nie...selalu nya my dad yg cabutkan..kan aku takut wif dentist..my dad guna benang...then trick aku wif cicak atas siling..then cabut..

Takutnya teramatla...terketar-ketar lutut aku nie..menggigil cam nak demam panas...adusssssss...aku gi kat polikinik rakyat kampung baru...my darling used to go ere...dia kata biasala sakit gigi..masalahnya aku nie tak biasa..kelakar kan..masa tue pulak ada sorang budak baru umur 14 yrs cabut gigi laks...habis la kemachoan ku...malu siut..sebab mengeletar...

Bila masuk jumpa doc:

Doc : Awak takut ke?
I : Yes, this is the 3rd time I jumpa dentist..takut sgt..sampai mengiggil badan
Doc : Nothing to worry about....Jgn takut...kalau U stress, U makes yr nerves tension..lagi susah I nak extract lagi pun yg ni is your youngest tooth..susah sikit nak extract...I akan bagi U 2 bius to kebas kan di sekitar gigi..
Then ok...bila dah settle down, doc start to inject..kat belah bawah sikit...then kat gusi ...
Doc : Ok, U take a sit kat depan..tunggu bius tue jalan..I dah bagi antibiotic...nanti U makan ubat ..tunggu yea..

Aku pun melangkah keluar dari bilik dan duduk disatu ceruk...then dia panggil utk makan ubat...mengeletar siut!! even faizal nampak tangan aku shaking.....then ok..dia tinggal kan aku kejap...kalau ikutkan aku..aku nak suruh dia masuk bilik dentist tue...biar dia duduk ngan aku..tapi..mmmmmmmmmm...........sabar ajela kan...
Nurse : Ok, cik boleh masuk sekarang (after 20 mins, selepas aku rasa kekebasannnya)
Nurse : Jgn risau cik, takde apa2..kalau u risau..susah doc nak buat nanti...
Aku relaxkan muscle aku...konon-konon ok la..tapi allah saja yg tahu...
Doc: Ok, kalau sakit U raise up your left hand yea...
I : ok...
Then doc memulakan tugasnya...wif her alatan bagai...adusss...nasib baik aku tanggal specs..then dia suruh bukak mata..jgn pejam..nanti U buat the nerves tension..
aku pun bukak la...walaupun bius dah jalan..tapi boleh dengar la.dia ketuk wif her alatan...then tarik...

Doc : ok..sudah..
I : waaa..sekejapnya..
Doc : itula I kata..jgn tension..relax aje...ok..nanti i bagi u ubat antibiotik, ubat tahan sakit...sedikit gause (betul tak ejaan aku nie)..U makan ikut jam ya..memandangkan U masih breastfeed lagi..then hari nie u jgn kumur..cuma kemam ais sahaja..esok u kumur wif air garam sampai satu minggu..then I bagi U MC for 2 days...
I : ok...thank you..
Aku bayar........tak mahal sgt..it cost me about rm80..ok la...then bila dah balik about 2 hours selepas bius..sakit gak...then ok la..tak la sesakit sebelumnya..
bila fikir balik..kelakar kan!! hehehe...I did not expect that it would be that fast to extract...then tak la sakit sgt..sebab dah kena biuskan..tapi kejung gak la...
ok...korang camana??? ada berani ka jumpa dentist??!!!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin