Saturday, May 22, 2010

Off we go...

Kan aku pernah cerita yg kami nak ke Kuching...akhirnya tercapai gak walaupun byk rintangannya..tapi kami harungi jua...Our flight was at 8.15 am on 15th April 2010...we have to be there 1 hr earlier...jadik kami bertolak dari umah kul 6 am..bayangkan budak2 nie bangun awal..seawal kul 5 am ..mandi..n bersiap...takde masalah coz semuanya excited..especially yg si kecik nie..bila tengok beg trolley "awan Dania"...dia suka menggelarkan beg tue begitue...excited bila tengok maknya isi segala baju dlm beg tue...kami bawak 2 beg trolley n 1 hand luggage..

tengokla muka kami yg ceria itue...n my hubby wif his red eyes..tak cukup tidur..sorry ye darling..

kami jumpa my fren, ct n her hubby kat airport...sampai airport lagi la seronok...snap sana..snap sini...this is my first time kuar wif the kids without my hubby...nak gi pulak tempat yg jauh...ct pulak gi without her hubby..ni pun her 1st time..kami tak sempat nak breakfast kat luar..jadik kami breakfast kat a&w semasa nak tunggu plane...mahal siut makan kat situ...aku tak ingat samaada MAS ada serve breakfast ke tidak..jadik aku bagila dorang ni makan dulu...

us..me n my fren ct..

Lapar sgt tue...tak breakfast lagi...pagi2 buta minum air coke...

bila naik plane baru tahu..yg dorang mmg sediakan makanan...org yg bwak kids..dorang suruh naik plane dulu...lepas tue yg duduk economy class..baru dorang masukkan org yg ddk kat business class...semasa nak tunggu semua boarding..budak2 nie dah mengeluh kepanasan...tapi dorang excited gila okay..kami ambik seats dekat wif each other...n dekat sayap...amirul n abang seronok sebab memasing duduk kat tingkap...masa nak naik ke awan tue..agak panik sikit...mcm naik roller coaster pulak rasanya...

Thisn is the plane which took us fly ..melintasi laut china selatan...MH2504..

Ct sama seat wif abang..tengok la abang tue..excited tengok camana plane nak naik...mcm mana dia buka sayapnya...seronok tengok..

Fara n amirul same seat wif me...senang nak jaga..

Us...

we were given a set of nasi lemak and murtabak ayam for breakfast..ko pilih la mana satu...portion besar babe...seronok tue!...rasa rugi lak aku waste money kat A& w yg mahal itu...
dlm set tue ada choc n orange juice...flight took about 1 hrs n 45 mins...

nampak tak awan tue...cantikkan??

the seat is a bit sempit sikit..mcm naik bas la pulak...nampak tirai biru tue...sebelah tue is the business class people la..apa yg istimewa sgt..?

sampai kat kuching international aiport...kami landed dgn selamat...masa nak landing tue..Amirul tertiba menjerit "Captain, bwak slow sikit...amirul takut nie"..hehehehhe...biasala bila plane nak landing sebelum stop..mcm keta F1 pun ada..hahahahha...kelakar okay...org yg sekeliling kami senyum2 simpul gitu...aduss...anak aku....takpe..aku maintain cool aje..

setelah kami settle with the imigresen...we waiting kat airport jap...sebab ingat kawan aku yg suppose to pick us up from the airport tue tak dpt dtg coz dia tak ambik cuti..katanya dia dtg menjenguk aku masa waktu lunch hour aje..hampeh kan...sebab we have to pay for the cab pulak...bukan murah tue...rm20 okay...so, we thot okay la...takpe bagi dia chance lagi...after wat she did to us...mungkin mmg betul dia tak dpt ambik cuti...

kami pun ambik cab ...terus ke Pinnacles Lodge...the place we booked...lodge ni is a rumah kedai which they converted it to lodge for budget travellers n backpacker...sesuai la tue...n dekat ngan tune hotel...10 mins walk to water front..ok la kan...??

sampai kat sana..dugaan lagi...naik stairs pulak...takde lift...bayangkan aku naik wif 2 trolley bags yg berat..nasib baik ada 2 anak teruna...lutut mula la sakit..nak tahu kami tinggal kat which level...??hahahahah ...its at level 3...naik tangga!!! damn..sakit situ lutut aku...

masuk bilik...besar la jugak...1 room with 1 queen bed yg besar n 1 single bed...ct tidur kat single bed tue...me wif the kids on the queen bed..ok la...bilik air pun besar..selesa...rm320 for 4 days 3 nites...dorang provide simple breakfast..ok la...

then around 1pm...my fren, rowena (org Kuching)..dtg pick us up for lunch...masa lunch pun my gal dah cranky...nak tidur...tak cukup tidur maaa....

my lunch - Tomato kuey teow..sedap...sedap sgt...i like...

Yg lain makan nasi ayam..pun sodap gak..

Posing sebelum makan..

lepas makan kami balik lodge...n rest for few hours sebelum kuar cari makan utk dinner..n jenjalan sepanjang waterfront...

Restaurant depan waterfront..dekat lodge kami tinggal just 10 mins walk...makannya kureng menyelerakan la...tapi belasah aje la..coz dah lapar...

Mee soto, sup rasa tasteless...takde garam..bak kata amirul cam air aje...gagal la...

Nasi goreng buah...ala aku tak ingat buah apa nie..tapi makanan popular di kuching...boleh la...buah nie rasanya cam ikan masin sikit..

Mee kari...nampak sedap tapi rasa...alamak...out laa...

Us again..

1st day tak seronok sgt...n my fren so call my fren tue tak boleh nak fetch us for dinner ke apa ke sebab dia ada tetamu kat rumah..sebab dia we stay kat lodge not her house, sebabkan dia we fly how many miles to meet her..kononnya byk la dia punya program..tak hamperh..i was so dissapointed..if me n ct alone takpe...kami boleh survive..tapi nie wif the kids lagi...tak seronok langsung..she is suppose to take leave tapi tak ambik...n kononnya kerja dia byk bagai...hey, not my problem la..u yg beriya-iya ajak kami dtg...n now kata itu tak boleh..ini tak boleh...kami bukannya duduk area kuching...we are from semenanjung..yg tak tahu selok belok bandar nie...tension tue...flight ticket bukannya murah n yet kata takpe ambik 4 days..kenapa nak balik awal sgt...i was so stupid..now i know who is the true fren...tension sgt...i let ct's semangat down..yela...dia pun tak pernah dtg sini...aku jadik dia pun sebab dia so call my babysitter...hahahah..n my teman...nasib baik aku ada teman..if i alone wif the kids..mau nangis dibuatnya...
dah la tempat yg asing..tak kenal orang..

ok..enough with the emo...

harap semua terhibur nantikan ...my 2nd - 4th day punya story mory kay!!

love always,Mama Azlina=)

3 comments:

noradzlina.kamdani said...

hmmmm best nye g jenjalan

SyimaSyaz said...

huh...then wat happen?

rasp said...

laaa ciannya kat u sis...
kalo i tau u pegi...
leh i bagi skit2 tips kat u sis...
hope your holiday ends well....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin