Thursday, July 16, 2009

Pengalaman Bersalin

Pengalaman bersalinku berbeza wif orang lain...masing-masing punya cerita tersendiri..tul tak? Pengalaman aku masa melahirkan my little princess...mmmmm..... kelahirannya selepas 5 tahun...gap lama kan? dia beza 5 years with amirul and 10 years wif abang..

jauhkan...itula yg doc aku marah tue..dia kata kalau nak jarak pun jgnla sampai 5 yrs coz its like a new experience ..betul gak dia cakap aku dah lama lupa what's it likes bila contraction tue....bayangkan masa aku rasa contractions every 2 hours..aku masih lepak lagi siap gi jenjalan kat ikea...ikea kan besar keluasannya..mampu lagi aku berjalan...masa ini aku masih bercuti coz ada a few things yg tak siap lagi...mungkin lambat lagi nak bersalin...walaupun due date dah lepas...

i was on leave for a week..bila balik kerja on wed, 17/01/2007, masa tue kat opis we are in the midst of berpindah..of coursela aku tak angkat barang ke apa ...cuma gerak lebih kot...iyela dah seminggu tak kerja..jadik byk kerja la yg terbengkalai....tetiba aku terasa cam something pelik..then aku ke toilet..bila lihat rupanya aku turun darah...suspen gak masa tue..iyela takde experience turun darah..wif my two boys..pecah air...lagipun dorang kata kalau turun darah maksudnya lambat lagi...so aku mintak advise frm my frens..dorang kata pergila hospital jgn tunggu lagi..masa tue its about 3pm...i called my hubby by 3.20 pm he came..took me to the hospital..bayangkan my opis kat jalan tun razak..n the hospital kat serdang..nasib baik tak start jem lagi..aku sampai kat hospital around 3.45 pm...check in semua...then aku masuk kat pre labor room..dorang nak monitor baby's heart and movement..sebelum all of this incident..aku dah pernah kena tahan 1 week sebab...baby kurang pergerakan..so..dudukla hospital for a week..tension gak sebab tak sakit...

anyway..kita sambung cerita tadi...about 7pm...baru 3 cm bukaannya..so, doc kata go n makan dulu...tapi of course not allowed to go out la..cuma pesan kat hubby belikan aku nasi beryani gam kat putrajaya..about 7.30pm ..he came back wif the nasi beryani..sedap..dpt gak aku makan..sebelum labor....lepas makan..aku disuruh berjalan..depa kata utk senang lagi bersalin..so, i took their advise la...

Then contraction tue came by 1/2 jam sekali...then about 8pm..aku dimasukkan ke labor room. cantik biliknya...its pink in color...aku nie darah gemuruh sikit..takut babe...mana taknya..segala peralatan diletak atas meja wad...biliknya bersih...docnya perempuan tapi tak sempat dia nak sambut baby aku...ada kes emergency pulak dia kena buat operation..jadik baby aku disambut oleh chinese bidan yg peramah, lembut..i suka...she had 20 years experience of sambut baby nie..by 10.30 bukaan dah 9cm...by 10.45pm..came my baby to the world..my princess...n of course my hubby is allowed to stay wif me masa delivery time...dia dah ada experience dah..hehehhe...kesian dia..aku cekam tangan dia...sebab aku kesakitan..maaf darling..thank you for giving me the wonderful gift...



Fara Arianna bt Mohd Faizal, now she's 2 years and 6 months










Ok..nanti kita sambung lagi kay? bye...

3 comments:

Syima Syaz said...

saya pun gap dgn adik 5 tahun..
eiii sakit tak?takutlaa...mesti berdebar-debar kan!

rasp said...

setiap kelahiran mesti berbeza2 kan sis...a great experience for us mothers!

Mama Azlina said...

Syima syaz: iye ke....mesti letih jaga adik kan? mestila sakit...takut pun mesti ada...

rasp: yup..u r rite..great experience yg tak boleh ditukar with emas or wang...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin