Monday, September 28, 2009

sambungan cerita raya pertama

Jom kita continue cerita pasal raya pertama k...bila budak2 berkumpul...cenggini la gamatnya...mcm2 keletah..jom layan gambar...




fara with her cousin ah fan..
nama punya dia ahfan...ahmad luthfan...tapi panggil ah fan aa....cam cino laks..



ni bb baru...nama dia nurul ain darwisha...








budak2 ni..bila bergambar..tengok la ...mcm2 ada...







ok..kita cerita lagi k...tak tahu nak cerita apa lagi nie...harap gambar2 ni semua boleg menceritakannya..ok!!

Sunday, September 27, 2009

Our 1st Hari Raya

Selamat hari raya semua...maaf zahir batin...

korang kan tahu kami anak beranak raya umah mak kat puchong..since our house is 15 mins away from mom's place..so kami balik umah dulu..then morning raya baru dtg umah mak...gi solat raya bersama2 my sister...

we reached at mom's place at 8 am..darling aku wif my boys gi 1 keta..me and my sis ..gi another car coz..pompuan biasa la..lambat sikit la...hehehhe

kami solat kat masjid besar kat bk 5, bandar kinrara...ramai gila orang..alhamdulillah...muslimin tak ramai sgt...yg ramai para muslimat...solat n khutbah raya..habis kul 9.30am...sempat jumpa jiran tetangga...yg dah lama tak jumpa...bersalaman..then terus balik umah mak..

sampai umah mak..cam biasa la...adegan syahdu..syahdan bermula..ampun maaf dipinta...bagi duit raya bagai..n sessi bergambar bermula........

jom layan ini gambar....



ampun maaf dipinta...huhuhu...nangis tue...syurga ditelapak kaki suami...






budak2 nie...siap mintak maaf...gelak2 lagi..ingat main- main ke??


berebut-rebut..nak mintak maaf...mula2 abang dulu..then amirul...then fara..tapi fara nak dulu..so, amirul last sekali...jadila...












me n my darling...




family photo..nice...







tina n her family...



gals only ok!!,,,frm left: suhana, me, mom n tina..





after bergambar semua...kami makan n then around 2 pm..we all heading to seremban umah mak usu..adik abah...yg the only one yg tinggal...my dad is the 2nd in the family...the eldest..mak long dah meninggal..dah lama dah...so, yg ada cuma anak2nya aje ...dah beranak pinak dah...

even anak2 mak usu pun semua dah kawin dah..

cadangnya nak balik jelebu ..kampung abah..tapi kami sampai agak lewat...so tak jadik la...somemore hujan laks tue...kami singgah umah makusu sampai ke dinner...then after that kami konvoi ke umah anak2 mak long..

ok...nanti aku sambung lagi k...




Friday, September 25, 2009

Malam raya


Salam semua..kali aku nak bercerita pasai malam raya tahun nie..kami berbuka kat umah mak aku kat puchong...actually anak2 aku berebut2 nak raya mana ..hehehhe...tahun nie kan raya kat umah mak aku...so, depa bising la..sebab raya2 sebelum nie kat selayang or penang...meriah tue...tapi kali ni agak slow sikit...selalu kat umah MILku..ada org dtg bertakbir..n depa nie ikut tukwan gi bertakbir umah orang..itu yg buat depa seronok..tapi kali ni tak...yg seronok cuma bakar bunga api..itupun kat depan umah....sebab aku adik beradik semua gals...so, yg dah kawin cuma adik aku yg tengah aje...yg bongsu tue tak kawin lagi..so, lelaki kureng..yg ramai gals aje...so, itu sebab dorang boring..tapi aku dah cakap dah kat depa..tahun nie umah puchong. next year baru kat selayang or penang..jadik depa semua terpaksa menggalah...raya nie yg seronoknya budak2 nie...tul tak??..tapi memandangkan aku cuti lama..so, boleh la lelama ngan depa nie...depa kan cuti sekolah...

mak usu belikan bunga api and mercun kat depa...yg mercun abg2 la yg main...bunga api n pop pop..anak buah n mak budak pun main gak...hehehehhe..lepas gian...dorang main pun dlm umah kat garaj keta...tension tul...

Tahun si fara dah pandai main bunga api..yelah tahun lepas kan dia kecik lagi..mana dia tahu pop pop n bunga api nie...seronok gak tengok dia main...heppy sangat...

jom layan gambar...


main kata garage keta..pun jadilaaaaaaaaa...




mak usu n arissa








fara main bunga api...mula2 takut..tapi bila tengok depa semua main..dia pun nak gak main...suka hati la labu...asalkan bahagia





lepas main..arissa n fara..duduk kat buaian wif wan...








ok...hope you all enjoy..nanti aku sambung lagi kay!!

assalamualaikum....

Sunday, September 20, 2009

Salam Syawal













Selamat Hari Raya..buat blogger-blogger semua..sedara mama yg ada yang membaca blog ni...Ingatan tulus Ikhlas from Mama Azlina and Family...

Mohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa atau terguris hati..ampun maaf dipinta..

Yang nak balik kampung tue..drive safely kay..

Mama dpt 1st kad raya dari dee.....thanks dee...semoga persahabatan kita berpanjangan...insya'allah...












n also from my dearest fren..ayu..thanks..











ok..blogger semua and rakan2 mama, sedara2 mama...take care ya...

Thursday, September 17, 2009

Mom's Pineapple Tart

Ini sticky mode...kalau nak tau latest update ..sila scroll down kay....


Asslamualaikum and hi semua..

Dah lama Mama tak berkunjung blog mama nie...n also blog korang semua..sorry la...Laptop out of order...la nie baru okay...


Ni nak cerita sikit...nak perkenalkan pada semua My Mom's Pineapple Tart..Homemade tau...Lazat..



Nak rasa???

Jom..singgah kat blog ayu the sun..kat situ ada detailsnya and form utk diisi..jom la kengkawan...



Ini untuk festival seasons aje...jgn tak beli rugi taaaaaaauuuu...

Amacam ada berminat tak? Boleh dihantar kerumah n office...free delivery tapi area KL and PJ aje...yg jauh-jauh sikit tue...boleh dirunding kan..

Boleh start order sekarang...mari-mari



Apa? nak tahu harganya....

Rm20 for 50pcs (1 balang), kalau 4 balang -rm75..ada diskaun tapi kena kunjung blog ayu the sun..isi borang then baru la boleh dpt diskaun...amacam???

Meh la singgah...mari-mar
i..


Wednesday, September 16, 2009

Pineapple Tart habis stok...

Hi......... ingat lagi tak wif tak my sticky mode will ended today...

Hari nie is the last day for orders..no more lagi la...stok wif aku ada balance lagi 6 balang aje nie...so, cepat2 grab..nanti kempunan..

To my customers: mrs Mondok, Dee, Iera, Nurunnahar, Kak Azian, Marini, Fana.....thanks for your orders and support....kalau nak lagi..masa festive seasons aje tarts nie available...nanti raya haji boleh la order lagi..insya'allah.......

And...for my dear friend..ayu..yg tolong promote kat blog dia..thanks fren...

Tuesday, September 15, 2009

Pop..pop

..

Korang..korang dah beli ke pop pop utk anak korang..ala yg sejenis mercun tue...tak bahaya..budak2 boleh main..ini kategori mercun ke...tak kesah la..asalkan tak merbahaya..si kecik pun ikut main gak...

Dorang ni nak sgt main...takpe utk budak2 happy aku sanggup gi beli...3 kotak rm2...if 8 kotak rm5...mahal kan...takpe..as long dorang happy..

jom layan gambar...


fara dah besar...so boleh main..tapi yg nie aje tau...yg lelain..is a no no..




si abang yg jadik ketua segala ketua..






Aku dah pesan kat dorang nie...kalau dah main semua..kemas..n sapu balik...ni belum lagi raya..kalau raya entah la..berapa pula nak spend beli pop pop nie


sessi mengemas...sapu jgn tak sapu..nanti mama marah...heheheh



bersepah...







ok..bloggers semua.....harap terhibur....

Monday, September 14, 2009

Berbuka Puasa di Nandos, Alamanda

Hi and assalamualaikum..semua....nak cerita pasal aku, my darling, fara and abang gi berbuka puasa kat nandos, alamanda. Amirul tak ikut..dia gi umah tuk dia...biasa laaaaaaa....cucu kesayangan...

Kan aku dah cakap Sunday its family day..tapi ada gak family member nie...tak reti-reti gak...nak gi umah orang...huih...sabar aje laaa...


Anyway, aku sampai kat alamanda lewat...around 6.20 pm...korang pun tahu kan...kalau nak berbuka kat luar..mesti gi awal..book tempat...kalau tak mmg penuh...tak silap jangkaan aku nie...tak disebabkan dugaan yg tak dpt dielakkan...kami pun sampai lewat...aku mmg teringin nak makan nandos...since that is the new outlet kat alamanda..so, kami terpaksa la baca directry floor dulu utk mengetahu kedudukan kedai nandos nie..rupanya ianya terletak di G floor...near big apple...samapi sana...penuh..tension sgt..so we decided to come back later around 8pm..yelah ...nak tunggu kat situ cam....so kami gi jenjalan cari dunkin donuts...ambik apa yg perlu aje...sorang sebiji..cukup la ..utk alas perut...

At 8 pm, mmg betul jangkaan aku...ada yg dah makan...so, kami dapat la seat...tapi lambat pulak servicenya...nak bagi menu..sekian lama..ambik menu pun sekian lama...mmmmm.....si fara pun dah tak keruan jadinya..puas kami nak hiburkan dia........mula la dia buat nakal dia tue...tekap muka kat cermin ..our seats is at the corner..jadik boleh tengok org kat luar...dia buat muka lawak dia tue...tension tul aku....

aku n my darling ordered 1/4 hot chicken with 2 slidelines...mine was with grilled vege and mediteranean rice..my darling punya rice with corn..

Abang ordered extra hot 1/4 with 2 slidelines also..tapi dia punya ada coleslaw and rice gak...
For fara..we ordered for her mushroom soup with garlic bread...dia nie kerja dia mengatah aje..she won't eat rice...anak mat salleh la katakan..hehehhehe







Ambik gambar with chillie sauce pun jadi la...nak layan kebosanan..hehehhe








Abang's menu...






Alhamdulillah...burp....selesai makan kami berjalan2 jap aje...seperti biasa...kalau jalan with my darling nie..nak cepat aje..tension tul....tak best la kuar with men...

ok la..nanti aku cerita lagi yea..banyak lagi cerita ni...tak sempat nak menaip lagi...sibuk....

selamat berpuasa dan jangan lupa bangun sahur k!!


Adios!

Saturday, September 12, 2009

Sahur..sahur


Assalamualaikum semua..

Dah sahur ke? My kids not around last nite(Friday nite)...Tuk dia mai ambik depa balik umah tuk dia la...seperti biasa....so.......am all alone at home...

Sahur today with my darling kat Restoran Mamak near our place.Woke up at 3.15 am to get ready to go there...awalkan...

I ate..roti nan and maggie goreng....kenyang..burp..alhamdulillah...........banyak kalori.......hehehhehe

Ok...nanti kita sambung lagi la...aku tak tahu nak update apa lagi...tapi will update later k!!...

Adios..........

Thursday, September 10, 2009

New born baby

Hi and assalamualaikum..lama tak update ini blog laa..

Nak cerita sikit berita gembira, my darling's cousin aka mak lang's daughter dah gave birth to a baby gal weighted 2.5 kg on 2/9/09.

Jom layan gambar...

Along aka my darling's cousin nie berpantang kat rumah adik dia...mak lang duduk situ...so mak dia la yg menjaga...ini sebahagian dari proses rebus air rebusan mandian dia..banyaknya daun..mcm2..semuanya dari kampung...kat sini belum tentu boleh jumpa...












Nama baby is Aryshia Melda..maksudnya kecantikkan keazamanku...susah betul nak sebut..hehehhe..silap2 panggil dia emelda...i like..suka aje aku nie...


bb and mummy




Aryshia Melda bt Borhan..comel tak??? geram tengok..budak baik..nangis pun tak dengar sgt...




Love U Melda...muah from Mak Teh...

Ok..nanti..kita sambung lagi ok..

Sunday, September 6, 2009

Family Day-Part 4

Next cerita laks...bangun pagi around 7.30am...aku ingat nak gi jogging..tapi malasla pulak...bila turun dari bilik..nampak my MIL, mak lang n mak jang dah turun jenjalan kat area tasik sambil potong akar bunga rasa...mak lang ambik nak tanam katanya...kebetulan pulak mmg kat situ byk bunga raya...banyak colors...cantik...


mak lang tengah cantas akar bunga raya...


tengok kabus tue...sejuk kan.......
ni tasiknya...







then lepak...jalan2 round tasik...lepas tue kami balik ke rumah mr organizer..dorang dah siapkan
breakfast...roti bakar wif teh o...yg lelain ada yg masih menbungkang..n ada yg dah gi breakfast kat dewan resort nie...dorang diberi breakfast vouchers but only to 8 person aje...so tak semua la yg dpt...kata mr oganizer..sapa yg bangun at 8 am aje boleh dpt this vouchers...hehehehhe..


my princess baru nak bangun...sejuk la malam tue..hujan lagi..n bilik ber air-cond...



my sister in law buat breakfast..roti with sardin...






after breakfast...kami pakat nak gi air terjun near this resort..tapi kena berkereta la...then kami check out awal..at about 10 am...semua dah berkumpul kat parking...pack all the things...ambik gambar group dulu then baru berangkat...


darling aku ni..hensem tak?? hehehhe



group photo...






lepas check out..bermula la perjalanan kami to this waterfall...nama air terjun tue..air terjun berkelah...perjalanan ke tempat nie mengambil around 1/2 hours..coz jalannya yg berbatu-batu..



mula2 nak masuk ke waterfall nie..ikut jalan kampung..jalannya elok lagi..then berbatu-batu pulak so all the drivers kena berhati2..itu yg cam lama nak sampai kat sana...





bila sampai kami carik port yg dekat sungai..senang nak tengok budak2 mandi..yg lelain tue masuk dlm hutan cari waterfall yg cantik tue...i took around another 1/2 hours gak utk sampai sebab kena melalui hutan n batu2 besar...sampai sakit2 kaki aku..aku tak bawak camera masa gi sini..takutla..iyela dlm hutan...mmg cantik waterfallnya..depa kata waterfall tue ada 7 tingkat...yg aku pergi tue baru 1 tingkat..itu pun dah jenuh...air kat situ jernih sgt...sejuk...best...

after 1 hr kami semua balik ke dasar balik...lapar la...dah sejuk2 nie...budak tak naik ..dilarang sama sekali...yg gi cuma org dewasa aje...aku gi wif amirul n his cousin aje..



ini kat bawah...tempat melepak n makan...org tua nie tak naik la..tak larat...dorang suka tengok cucu dorang lagi..lagi best katanya...




menu utk lunch was nasi wif lauk sardin..roti wif sardin pun ada...tak kesah la..janji makan..aku n my biras lambat turun..coz aku cam dah tak larat nak jalan kaki sakit...when we reached the place..nasi dah habis...tinggal air n kudap2 aje..janji la...


budak2 ni syok mandi..


izzah n amirul...dorang nie cam belangkas...






lepas dah mandi semua..time to go home..kami bertolak dari tempat nie around 3pm...sampai KL around 6pm....then singgah kat genting sempah jap minum petang...

ok...ni aje...dah habis daaaaaaaaaahhh....


Saturday, September 5, 2009

Family Day-Part 3

hi semua..jom sambung...

Malam tue kami makan barbeque kan....then acara prize giving pulak...my father in law yg presented coz dia paling tue..so dia la yg bagi heheheh..sorry ayah...mcm la FIL ku baca blog aku nie..

my darling n his brothers...tukang membakar...haiipp!!..bakar..bakar jgn sebut...sensitip...sebab nama my FIL Abu Bakar..heheheh






tengah lepak kat tempat lapang..nasib baik ada lampu jalan..terang la sikit..



Then lepas habis prize giving...tapi korang kan dah tau sapa pemenangnya kan?? nanti korang baca kat part 2 tau...then semua family dapat door gift dari organizer...terbalik la...bukannya masa mula acara dpt door gift..masa nak akhir baru dpt...takpe la...janji ada..thank mr and mrs organizer..


acara menyerahkan door gift...ini adik my darling yg last a.k.a mr organizer..kurus kan!!


semua pemenang dpt hamper..cuma bezanya kecik dan besar aje...tak kesah la..pengalaman manis tue







Habis makan around 10.30pm...kemas-kemas..ada yg nak tidur..kepenatan...tapi the young generations tak penat lagi...kami bentang tikar...then main game "Happy Family"..ala yg card tue...korang tau main tak?? dah lama tak main game nie...5 orang yg main...me, mr organize, abg chik, hafiz n borhan...borhan and hafiz nie tak reti main...tapi at last dorang yg terer ...dah pandai main..sonang aje kan...kelakar sgt...nasib baik dorang bawak card nie..kalau tak gerenti boring...




tengok semua tengah khusyuk susun card...FIL aku jadik pemerhati aje..aku rasa dia nak main gak..tapi tak sure how is the game like...mIL dah masuk bilik..mengemas




after several rounds ..

at the end..mr organizer ni yg menang...he has sharp eyes and he can meme rise sapa yg ada cards yg dia nak...salute la...










in the mean time, my brother in law yg sorang lagi nie nie pasang binocular..nak tengok bintang katanya..






then after that semua masuk tidur...aku kena tipu la...coz ada yg tak tidur lagi..dorang tengok wayang...video masa game tadi..mesti seronok kan...darling aku n his brothers la melayan sampai kul 2 pagi...

aku dah tidur dah...my little princess dah merengek...

ok..nanti aku sambung lagi...banyak lagi nie...

hope you all enjoy...

Wednesday, September 2, 2009

Family Day-Part 2

Hi!! kita sambung lagi cerita...lepas makan lunch...semua check in rumah masing-masing...ada yg tidur...dan ada yg duduk kat beranda..borak2 kosong...jam 3.30 petang...kami minum petang pulak..semua duduk depan rumah mak mertua aku... sebab makanan semua kat situ.. lalat2 semua datangla menghurung..hehhehe



ini mak lang...nak tahu dia makan apa...nasi wif cempedak n garam...mentah-mentah gitu....katanya dulu masa dia kecik-kecik selalu makan cam gini..



kaum pompuan aje semuanya..yg lelaki semua tidur keletihan..








me and fara...my princess..




amirul n his cousin, izzah..






kemudian aktiviti seterusnya...at about 5 pm..kami semua berkumpul at perkarangan parking keta...utk aktiviti sukaneka...

Banyak game gak la..antaranya..cari gula dlm tepung, bwk belon ini between legs without dropping, pass belon yg berisi air..no dropping..., angkat kaki dan jalan guna tangan, ikat kaki wif tali...seronok la gak...

jom layan gambar...


kumpulan hijau...




kumpulan biru...amirul in this group










n yg ni kumpulan kuning...me,my darling n fakhrul same group...





tapi korang perasan tak...fara's pic is in every group picture..lalang tul la..
kelakar gak bila tengok gambar nie...hahahahha



ini game ikat kaki...tengok la si abang n his cousin atikah...malu nak pegang tangan..janji jalan...




amirul's partner tak sama tinggi la..
tengok amirul dikendongnya..








masa ni tengah pasang strategi...






ni game belon in between legs...belon tue berisi air...abang sedang belajar camana nak letak belon tue..




ini game passing belon ke belakang...








game ni paling best...after the game...muka semua cam tepung gomak..hehehe






ada lagi..tapi photographer penat gelak..ni aje dpt nak capture game2 yg lain tue...



lepas game...the winning group goes to biru, followed by kuning n hijau..




penat siut...






banyak sgt nak share wif all of you...nanti aku sambung lagi...k!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin